Επιχείρηση καθαρισμός desktop PC: Πώς θα το κάνεις σαν καινούριο

Detail Image
Νοεμβρίου 20, 2024 •

Το desktop PC πλέον θεωρείται η συσκευή για κάθε χρήστη, το workstation για τους επαγγελματίες με απαιτήσεις, και βέβαια must για κάθε gamer που θέλει την απόλυτη ταχύτητα. Προσφέρει ασύγκριτη επεκτασιμότητα, άπλετο χώρο για προσθήκες, και βέβαια την καλύτερη ψύξη από κάθε άλλο είδος υπολογιστή. Το πρόβλημα των desktop PCs, το οποίο όλοι έχουν αντιμετωπίσει, είναι η σκόνη! Οι πολλοί ανεμιστήρες των desktop PCs τα μετατρέπουν σε συσκευές συγκέντρωσης για σκόνη, χνούδια, τρίχες, και ό,τι άλλο περιφέρεται στον αέρα του σπιτιού. Ο σωστός και τακτικός καθαρισμός του υπολογιστή είναι απαραίτητος για να λειτουργεί σωστά και στο maximum! Ας δούμε το «πώς» αλλά και τι θα χρειαστείς.

Απαραίτητα εργαλεία για τον καθαρισμό desktop PCs

Όλοι οι υπολογιστές σε μορφή desktop, εδώ και δεκαετίες, χρειάζονται μόνο ένα εργαλείο για να κάνεις οποιαδήποτε δουλειά: σταυροκατσάβιδο. Όλες οι βίδες είναι αυτού του τύπου, αυτό που οι Αμερικάνοι ονομάζουν “Philips screw“, και μάλιστα όλα τα εξαρτήματα χρησιμοποιούν βίδες μόνο δύο μεγεθών!

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το καθάρισμα θα γίνει με… κατσαβίδι. Για το καθάρισμα, θα χρειαστείς μερικές επιπλέον προμήθειες.

• Σπρέι πεπιεσμένου αέρα

• Μπατονέτες

• Ισοπροπυλική αλκοόλη (ισοπροπανόλη)

• Βουρτσάκι ή πινέλο από φυτικές ίνες (όχι πλαστικό) ή αντιστατικό

• Πανάκι μικροϊνών (για το εξωτερικό)

Αν ο υπολογιστής σου δεν έχει καθαριστεί ποτέ και έχει συσσωρευμένη σκόνη χρόνων, τότε μάλλον θα χρειαστείς πολλά σπρέι με πεπιεσμένο αέρα, ή (καλύτερα) ένα μικρό κομπρεσέρ αέρα. Επίσης να αναφέρουμε πως είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρική σκούπα, αλλά μόνο στα πλαστικά ή για να μαζέψεις «τα χοντρά», και πάντα με πολλή προσοχή. Το ακροφύσιο της ηλεκτρικής σκούπας πρέπει να μείνει μακριά από κυκλώματα και κάρτες, διότι έχει την τάση να συσσωρεύει στατικό ηλεκτρισμό. Μια στιγμιαία επαφή του φορτισμένου ακροφύσιου με μια πλακέτα είναι αρκετή για να κάψει κυκλώματα. Το ίδιο ισχύει και για τα πανάκια μικροϊνών και τα ξεσκονιστήρια.

Ξεκινώντας το καθάρισμα του desktop

Ξεκινάς κλείνοντας τον υπολογιστή (με shut down) και αποσυνδέοντας όλα τα καλώδια από πάνω του. Έπειτα ξεβιδώνεις τις βίδες (συνήθως 2) που συγκρατούν το πλαϊνό καπάκι και το ανοίγεις. Τώρα θα πρέπει να έχεις μια καλή εικόνα του… προβλήματος. Στην (απίθανη) περίπτωση που ο υπολογιστής σου είναι καθαρός εσωτερικά, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις το σπρέι και να φυσήξεις λίγο το εσωτερικό, για συντήρηση. Αν όμως έχει μαζέψει πολλή σκόνη, τότε θα πρέπει να πάρεις τα πράγματα με τη σειρά.

1. Αφαίρεσε και καθάρισε τους ανεμιστήρες

Αν το κουτί διαθέτει ανεμιστήρες, εμπρός, πίσω, πλάγια, πάνω, θα πρέπει να τους αφαιρέσεις και να τους καθαρίσεις διεξοδικά, εκτός κουτιού, με το πινέλο και την ηλεκτρική σκούπα. Συνήθως οι ανεμιστήρες συγκρατούνται με τέσσερις βίδες.

2. Φύσηξε όλες τις ψύκτρες και τις γρίλιες

Είτε με σπρέι είτε με κομπρεσέρ, θα πρέπει να (βγεις έξω και να) φυσήξεις σχολαστικά όλες τις ψύκτρες (επεξεργαστή, κάρτας γραφικών, motherboard) μέχρι να καθαρίσουν εντελώς. Το ίδιο θα πρέπει να κάνεις και με το τροφοδοτικό, φυσώντας και από πίσω προς τα μέσα, αλλά και αντιστρόφως, μέχρι να μην βγαίνουν σκόνες και χνούδια. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αποσυναρμολογούμε το τροφοδοτικό για κανέναν λόγο (εκτός κι αν είσαι ηλεκτρολόγος)!

3. Καθάρισε σχολαστικά την κάρτα γραφικών

Οι περισσότερες κάρτες γραφικών έχουν διαμήκεις ψύκτρες. Φύσηξε τόσο στην είσοδο των ανεμιστήρων όσο και στην έξοδο του αέρα, για να καθαρίσει το εσωτερικό. Μπορείς να αφαιρέσεις την κάρτα γραφικών (συγκρατείται με μία βίδα στο κουτί) για καλύτερο καθάρισμα.

4. Χρησιμοποίησε ισοπροπυλική αλκοόλη για λεκέδες ή επίμονες βρωμιές

Η ισοπροπυλική αλκοόλη είναι ιδανική για τον καθαρισμό επιφανειών, ενώ δεν είναι τόσο «επιθετική» όσο το καθαρό οινόπνευμα (αιθυλική αλκοόλη). Καθαρίζει επιφάνειες αλλά και ηλεκτρονικά τέλεια, ενώ εξατμίζεται γρήγορα. Σε συνδυασμό με τις μπατονέτες, είναι το όπλο σου για το καθάρισμα του εσωτερικού.
Μην χρησιμοποιείς καθαριστικά για τζάμια ή για άλλες χρήσεις στον υπολογιστή!

5. Καθάρισε το εξωτερικό με πανάκι

Ιδανικά τύπου «βετέξ» αλλά και με μικροΐνες, αρκεί να μην μπει στο εσωτερικό. Ένα βετέξ ελαφρώς νωπό είναι τέλειο για να μαζέψει σκόνες και χνούδια από όλες τις επιφάνειες (προφανώς όχι στα ηλεκτρονικά).

Συντήρηση του desktop PC

Στην συντήρηση, πέρα από το διεξοδικό καθάρισμα, θα προτείνουμε – αν νιώθεις έτοιμος για τέτοια «επέμβαση» – την περιοδική αντικατάσταση της θερμοαγώγιμης πάστας στον επεξεργαστή. Δεν είναι κάτι τρομερό, απλά πρέπει να αφαιρέσεις την ψύκτρα του επεξεργαστή! Έπειτα, θα καθαρίσεις με ένα χαρτί κουζίνας (ίσως και με λίγη ισοπροπυλική αλκοόλη) την επιφάνεια του επεξεργαστή και της ψύκτρας από τα υπολείμματα του παλιού θερμοαγώγιμου μέσου (πάστα, ταινία), και να βάλεις καινούρια, καλής ποιότητας. Συνήθως η ποσότητα δεν ξεπερνά λίγα ml, οπτικά σαν μισός αρακάς. Επίσης δεν χρειάζεται να το απλώσεις, αρκεί να το βάλεις στο κέντρο. Η πίεση της ψύκτρας θα κάνει την ίδια δουλειά, ενώ στην πρώτη λειτουργία του υπολογιστή, η θερμότητα θα κάνει την πάστα πιο ρευστή και θα απλώσει ακόμη καλύτερα και πιο ομοιόμορφα.

Τελευταίο βήμα, επανασυναρμολόγηση του καθαρού πλέον desktop PC, και η επανατοποθέτησή του στη θέση του. Αν όλα έχουν γίνει σωστά, ο υπολογιστής σου θα ξεκινήσει χωρίς να έχει καταλάβει πως έγινε κάτι – εκτός από τις σημαντικά μειωμένες θερμοκρασίες και τον φρέσκο αέρα! Αλλά αν δεις κάτι περίεργο, απλά κλείσε τον υπολογιστή και τσέκαρε όλα τα καλώδια και τις συνδέσεις. Δεν είναι δύσκολο, κατά τον καθαρισμό, να έχεις βγάλει κάποιο βύσμα ή να έχεις κουνήσει κάποιο καλώδιο.

Τώρα μπορείς να διαβάσεις το πώς θα συνδέσεις πολλές οθόνες στο desktop PC σου για να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου, ή πώς θα επιλέξεις τα καλύτερα περιφερειακά για το desktop PC (και όχι μόνο).