Πώς θα βελτιώσεις την απόδοση του desktop σου: Τips και αναβαθμίσεις
Όλοι οι υπολογιστές γίνονται πιο αργοί με το πέρασμα του χρόνου. Η βελτίωση της απόδοσης του desktop PC είναι εφικτή σε πολλές περιπτώσεις, αλλά ακόμη και όπου τα απλά tips δεν δουλεύουν, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, σε επίπεδο hardware, για να επιταχύνεις τον υπολογιστή σου με στοχευμένες αναβαθμίσεις. Πάμε να δούμε τα δύο επίπεδα της απόδοσης του υπολογιστή και τι μπορείς να κάνεις στο καθένα.
Τα δύο επίπεδα του desktop PC
Είναι αναμενόμενο πως θα μιλήσουμε για το software και το hardware. Το πρώτο αφορά το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα που χρησιμοποιείς και τα οποία μπορεί να επιβραδύνουν τον υπολογιστή σου. Το δεύτερο είναι το ίδιο το hardware και οι δομικοί περιορισμοί που αυτό μπορεί να έχει, με άμεσο αντίκτυπο την ταχύτητα. Πάμε να τα δούμε!
Software και… αργοπορία
Το software μπορεί να κάνει τον υπολογιστή σου να… έρπει. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να κοιτάξεις, όμως. Ας τα δούμε με τη σειρά
1. Βαριά προγράμματα
Πατώντας Ctrl-Shift-Esc θα ανοίξει το Task Manager των Windows. Εκεί θα δεις όλα τα ενεργά προγράμματα, και πατώντας στη στήλη “CPU” για ταξινόμηση βάσει χρήσης του επεξεργαστή, θα δεις ποια προγράμματα απασχολούν περισσότερο τον επεξεργαστή. Κλείσε όσα δεν χρειάζεται να τρέχουν.
2. Φόρτωμα στην έναρξη
Υπάρχουν διάφορα προγράμματα που φορτώνουν κατά την έναρξη των Windows και μένουν ενεργά στη μνήμη, χωρίς λόγο. Πάτα πάλι Ctrl-Shift-Esc και στο Task Manager πάτα στα αριστερά το “Startup apps”. Εκεί θα δεις όλα τα προγράμματα που φορτώνουν στην έναρξη, και εντόπισε όσα δεν είναι απαραίτητα. Με δεξί κλικ και “Disable”, θα απαλλαγείς από αυτά.
3. Περιττά προγράμματα
Αν έχει γεμίσει το “C:”, ο κύριος δίσκος, τότε μπορείς να αφαιρέσεις όσα προγράμματα δεν είναι απαραίτητα ή τα εγκατέστησες και δεν τα χρησιμοποίησες ποτέ. Άνοιξε τα Settings των Windows, πήγαινε στο Apps, πάτα στο “Installed apps” και άρχισε το uninstall!
4. Κλείσε tabs
Κι όμως! Ειδικά ο Chrome είναι διαβόητος για την υπερβολική χρήση μνήμης, ενώ και το Facebook – ναι, η σελίδα – είναι βαρύτατη! Αν συνηθίζεις να δουλεύεις με δεκάδες tabs ανοιχτά στο Chrome, ξεκίνα να κλείνεις! Θα απελευθερώσεις gigabytes μνήμης και θα δεις το PC να ανασαίνει!
Hardware και δομικοί περιορισμοί
Είπαμε για το software. Το ίδιο το hardware, όμως, έχει περιορισμούς που πολλές φορές δεν μπορούν να αγνοηθούν. Πάμε να δούμε τι μπορείς να αλλάξεις στο desktop PC σου.
1. Επεξεργαστής (CPU
Το προφανές. Καλύτερος επεξεργαστής, πιο γρήγορο PC. Στα desktop PCs που όλα αλλάζουν, μπορείς να δεις ποιους επεξεργαστές υποστηρίζει η motherboard σου και να πάρεις κάτι πιο γρήγορο. Ακόμη και σε παλαιότερα μοντέλα, μπορείς να βρεις μεταχειρισμένο.
2. Κάρτα γραφικών (GPU)
Παίζεις παιχνίδια; Τότε η GPU είναι ο βασικός ύποπτος. Το καλό εδώ είναι πως μπορείς να βάλεις ολοκαίνουρια κάρτα γραφικών, ακόμη κι αν το PC σου είναι παμπάλαιο, μιας και είναι όλες συμβατές.
3. Μνήμη (RAM)
Ο συνήθης ύποπτος! Πλέον τα 4GB είναι ανεπαρκή, και τα 8GB οριακά φτάνουν. Δες τι είδους μνήμη παίρνει ο υπολογιστής σου και πάρε νέα μνήμη τουλάχιστον 16GB, για να δεις βελτίωση στην ταχύτητα. Πλέον, ακόμη και οι σελίδες σε Facebook και Instagram τρώνε τα gigabytes της RAM, κάνοντας το PC αργό.
4. Σκληρός δίσκος (HDD ή SSD)
Αν έχεις ακόμη σκληρό δίσκο συμβατικού τύπου, από αυτούς με τις κινούμενες κεφαλές και τα περιστρεφόμενα πλατώ, τότε ετοιμάσου για… turbo boost. Αλλά ακόμη και παλιό SSD με σύνδεση SATA αν έχεις, πλέον οι εποχές επιβάλλουν SSD τύπου NVMe, αρκεί να το υποστηρίζει η motherboard σου. Κάνε αναβάθμιση και, ειδικά στη μετάβαση από συμβατικό δίσκο σε SSD, θα δεις τον υπολογιστή σου να εκτοξεύεται!
5. Ψύξη
Βεβαιώσου πως το εσωτερικό του υπολογιστή είναι καθαρό, οι ψύκτρες δεν έχουν χνούδια και σκόνη, και οι ανεμιστήρες φυσάνε. Αν ο υπολογιστής υπερθερμαίνεται, τότε θα κόβει ταχύτητα για να μην καεί! Ξεκίνα το καθάρισμα και άλλαξε ανεμιστήρες, αν πλέον κάνουν θόρυβο ή δεν περιστρέφονται ελεύθερα.
One more for the road: malware
Αν βλέπεις ότι ο υπολογιστής σου καθυστερεί αδικαιολόγητα, κι ας έχεις NVMe, πανίσχυρο επεξεργαστή, άφθονη μνήμη, GPU τελευταίας γενιάς, τότε θα πρέπει να δεις το ενδεχόμενο να έχεις κολλήσει κάποιον ανεπιθύμητο λαθρεπιβάτη. Υπάρχουν πολλά δωρεάν εργαλεία antivirus και anti-malware, αλλά και το ίδιο το Defender των Windows, για να κάνεις ενδελεχή έλεγχο του συστήματος.
Desktop για εύκολη αναβάθμιση
Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμη υπάρχουν desktop! Το ότι μπορείς να κάνεις αναβάθμιση στα υποσυστήματα που χρειάζεται, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, είναι και ο λόγος που το διάλεξες. Αν το βλέπεις και αγκομαχά, ήρθε η ώρα να κάνεις επεμβάσεις και να του δώσεις νέα πνοή. Στο Public θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να κάνεις βελτιώσεις στο PC σου. Αλλά αν απλά πάλιωσε, διάβασε το guide που ετοιμάσαμε για το τι να προσέξεις προτού αγοράσεις νέο desktop PC!