Πώς θα επεκτείνεις τη ζωή του laptop σου & θα το κρατήσεις σε φόρμα
Με γεια! Το νέο laptop είναι για όλους μας μια πηγή χαράς, καθώς απολαμβάνεις τα όσα έχει να προσφέρει η νέα τεχνολογία! Όλα ανοίγουν πιο γρήγορα, όλα γίνονται αστραπιαία, αλλά έχεις κι αυτή την απίστευτη αίσθηση του καινούριου! Όλα είναι γυαλιστερά (ή ματ, αναλόγως), τίποτε φθαρμένο, τίποτε σκονισμένο. Τι μπορείς να κάνεις, όμως, για να κρατήσεις το laptop σου σε αυτή την κατάσταση για περισσότερο; Ποια είναι η σωστή φροντίδα για ένα laptop;
Φροντίδα του εξωτερικού του laptop
Το κέλυφος του laptop είναι το πρώτο πράγμα που θα αρχίσει να φθείρεται από την καθημερινή χρήση. Γι’ αυτό έχουμε μερικές πολύ βασικές συμβουλές:
• Μακριά από τρόφιμα και υγρά
Απέφυγε την συνήθεια να τρως ή να πίνεις πάνω από το laptop. Ειδικά για υγρά (αναψυκτικά, καφέδες, νερό) κράτησέ τα όσο πιο μακριά γίνεται. Αλλά και τα στερεά τρόφιμα μπορεί να γεμίσουν το πληκτρολόγιό σου με ψίχουλα και υπολείμματα, και όλη τη συσκευή με λαδιές, καθώς τα δάκτυλά σου θα μεταφέρουν διάφορες ουσίες.
• Μακριά από απ’ ευθείας ηλιακό φως
Μην αφήνεις το laptop μπροστά σε παράθυρα ή σε σημεία που το χτυπά το φως του ήλιου, ακόμη κι αν είναι κλειστό. Στο εσωτερικό τους, τα laptops έχουν πολλά σημεία που συγκρατούνται με αυτοκόλλητα, και η υπερβολική θερμότητα θα τα κάνει να αρχίσουν να ξεκολλάνε. Αλλά και τα ίδια τα εξωτερικά πλαστικά μπορεί να παραμορφωθούν από τη ζέστη.
• Πάρε τσάντα μεταφοράς για laptop
Κοινώς, μην βάζεις το laptop σου σε απλή τσάντα, μαζί με όλα τα άλλα πράγματα που κουβαλάς. Οι ειδικές τσάντες μεταφοράςέχουν ξεχωριστή θέση για το laptop· βάλε το εκεί, και μην βάζεις τίποτε άλλο σε αυτή τη θήκη (πχ τροφοδοτικό, καλώδια, ποντίκι). Το laptop θα πρέπει να είναι μόνο του εκεί, και ιδανικά σε δική του μαλακή σακούλα μεταφοράς.
• Κράτα το ύφασμα προστασίας της οθόνης
Όλα τα laptops έρχονται από τον κατασκευαστή με ένα ειδικό μαλακό ύφασμα μεταξύ της οθόνης και του πληκτρολογίου. Μην το πετάξεις! Κράτησέ το και απόκτησε τη συνήθεια να το χρησιμοποιείς όποτε κλείνεις το laptop. Η οθόνη σου θα σε ευγνωμονεί! Αν το έχασες, κόψε ένα φύλλο μαλακό χαρτί κουζίνας ή μαλακό χαρτομάντηλο.
• Πάρε ειδικό καθαριστικό για την οθόνη
Η οθόνη δεν καθαρίζει με… ασετόν, ούτε με νερό. Προμηθεύσου ειδικό καθαριστικό υγρό για την οθόνη, ώστε να μην την τραυματίσεις ή να προκαλέσεις ζημιά στα πλαστικά της. Κράτησέ την καθαρή και λαμπερή, τα μάτια σου θα σε ευχαριστούν.
Συντήρηση του εσωτερικού του laptop
Το εσωτερικό, δηλαδή το hardware, θέλει κι αυτό τη φροντίδα του. Δεν είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογήσεις το laptop, μπορείς να το φροντίζεις και απ’ έξω. Πώς; Έτσι!
• Μη βάζεις το laptop στο… lap σου
Όπου lap = πάνω στα πόδια. Αντιθέτως με το όνομά τους, τα laptops χρειάζονται σκληρή επιφάνεια στο κάτω μέρος, ώστε να δουλεύει σωστά το σύστημα ψύξης. Όλα τα laptops έχουν ανεμιστήρες που τραβούν αέρα από γρίλιες στο κάτω μέρος. Φρόντισε να μην τις κλείνεις για να μην υπερθερμανθεί το laptop. Σε αυτό περιλαμβάνονται και περιπτώσεις που κρατάς το laptop στο κρεβάτι, πάνω σε κουβέρτες ή παπλώματα. Πάρε μια ειδική σκληρή βάση για laptop με μαξιλάρι από κάτω, για να είσαστε άνετα κι εσύ και το laptop σου.
• Κράτα καθαρές τις γρίλιες
Οι γρίλιες, ειδικά στο κάτω μέρος, αναπόφευκτα θα πιάσουν σκόνη. Φρόντισε να τις καθαρίζεις ανά τακτά διαστήματα (π.χ. κάθε μήνα) και προμηθεύσου ένα μικρό πινέλο κατάλληλου σχήματος για τις γρίλιες του μοντέλου σου. Σε συνδυασμό με την ηλεκτρική σκούπα, φρόντισε να καθαρίζεις τις γρίλιες και να αφαιρείς σκόνες και χνούδια. Ομοίως και στην είσοδο αλλά και την έξοδο του ανεμιστήρα.
• Πάρε βάση για το γραφείο
Μια βάση γραφείου για laptop μπορεί να βελτιώσει δραματικά την ψύξη και τον σωστό αερισμό του laptop σου. Δες στο Public για ειδικές βάσεις και σταθμούς εργασίας για laptop, με ή χωρίς ανεμιστήρες για καλύτερη ψύξη. Παράλληλα, η αυξημένη απόσταση από το γραφείο σημαίνει και αναρρόφηση λιγότερης σκόνης!
• Φρόντισε τη μπαταρία
Η διάρκεια της μπαταρίας είναι άκρως σημαντική, και μάλιστα έχουμε γράψει ειδικό άρθρο ακριβώς για αυτόν τον λόγο! Διάβασέ το εδώ!
• Πρόσεξε τα εξωτερικά βύσματα
Τα βύσματα μπορεί να βρίσκονται στο εξωτερικό του laptop, όμως αποτελούν τμήμα του εσωτερικού – δηλαδή της motherboard. Αν κάποιο πάθει ζημιά, πιθανότατα δεν φτιάχνεται χωρίς επέμβαση στην ίδια τη motherboard. Επομένως, φρόντισε να μην τραβάς καλώδια, να συνδέεις συσκευές μαλακά, και να μην συμπεριφέρεσαι «άσχημα» σε USB sticks, καλώδια ακουστικών ή HDMI, ή και στο βύσμα τροφοδοσίας!
Συντήρηση του laptop για μύστες!
Αν νιώθεις ικανός, τότε μπορείς, μετά τα 2 χρόνια, να ανοίξεις το laptop και να τσεκάρεις τις ψύκτρες και τη θερμοαγώγιμη πάστα μεταξύ επεξεργαστή και ψύκτρας. Αν δεις φθορά ή υψηλές θερμοκρασίες, μπορείς να την αλλάξεις με φρέσκια θερμοαγώγιμη πάστα καλής ποιότητας αλλά και τα θερμοαγώγιμα pads που τυχόν υπάρχουν σε μνήμες ή άλλα εξαρτήματα. Επίσης μπορείς να καθαρίσεις τις γρίλιες των ψυκτρών και τους ανεμιστήρες πολύ καλύτερα. Αν όλα αυτά σου φαίνονται… extreme sports, η ομάδα της iRepair θα χαρεί να σε βοηθήσει!
Τώρα μπορείς να είσαι σίγουρος πως το καινούριο σου laptop θα είναι σαν καινούριο για πολύ περισσότερα χρόνια, και πως θα δουλεύει όπως πρέπει! Θυμήσου, οι experts της iRepair μπορούν να σε βοηθήσουν με πολύτιμες συμβουλές για το δικό σου laptop, αλλά και να αναλάβουν όσες εργασίες είναι εκτός του βεληνεκούς των ικανοτήτων σου. Τώρα διάβασε το άρθρο μας για το πώς θα κρατήσεις τη μπαταρία του laptop σε φόρμα για χρόνια!