Πώς να αναγνωρίζεις και να αποφεύγεις κακόβουλες εφαρμογές
Σήμερα το κινητό είναι η πιο χρήσιμη συσκευή για τους περισσότερους χρήστες. Από ψυχαγωγία και σερφάρισμα μέχρι αγορές και σημαντικά meetings, όλα περνούν από την οθόνη του smartphone. Η τεράστια γκάμα δυνατοτήτων τους, όμως, είναι αυτό που αυξάνει και τον βαθμό επικινδυνότητας καθώς τα σύγχρονα κινητά είναι στόχος κακόβουλου λογισμικού από όσους θέλουν να εξαπατήσουν τους χρήστες. Αυτό συμβαίνει συνήθως μέσω των apps που εγκαθιστούμε στο κινητό, ή μέσω των site που επισκεπτόμαστε. Το πώς να αναγνωρίσεις κακόβουλες εφαρμογές δεν είναι πάντα εύκολο, οπότε συγκεντρώσαμε σε ένα άρθρο τις πιο χρήσιμές συμβουλές για να αναγνωρίζεις κακόβουλες εφαρμογές για κινητά. Μην χάνουμε άλλο χρόνο, πάμε να τις δούμε!
Διάβασε πρόσφατες κριτικές
Πρώτα κάνε ό,τι θα έκανες και για μία οποιαδήποτε αγορά. Ναι, μπορεί μία εφαρμογή να είναι δωρεάν, αλλά και πάλι για «αγορά» μιλάμε αφού θες να αποκτήσεις κάτι για το smartphone σου. Εξετάζοντας τα reviews μπορείς να λάβεις μία πρώτη εικόνα για την ποιότητα μίας εφαρμογής. Ακόμα κι αν η γενική βαθμολογία είναι υψηλή, έχει μεγάλη σημασία να δεις τις κριτικές και να αναζητήσεις τις νεότερες και πιο αναλυτικές. Ένα αρκετά έμπιστο app με πολλούς χρήστες μπορεί, για παράδειγμα, να πουλήθηκε και το τελευταίο update να έχει εισάγει πολλά προβληματικά χαρακτηριστικά. Η βαθμολογία μπορεί να παραμένει σχετικά υψηλή αλλά αν όλα τα τελευταία reviews είναι χαμηλά τότε θα ήταν καλύτερο να μην κατεβάσεις το συγκεκριμένο app.
Χρησιμοποίησε τα εργαλεία του κινητού σου
Στον κόσμο του Android η Google έχει εισάγει τη λειτουργία Play Protect. Μέσω αυτού τα apps που δημοσιεύονται στο Play Store σκανάρονται και ελέγχονται για τυχόν ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά. Η λειτουργία της Google δεν έχει 100% επιτυχία και καμιά φορά μπορεί να κυκλοφορήσουν προβληματικά apps, αλλά είναι ένα καλό πρώτο βήμα αν υποπτεύεσαι πως έχεις κατεβάσει κακόβουλες εφαρμογές για κινητά. Σκάναρε λοιπόν τη συσκευή σου για να δεις αν όλα είναι ΟΚ σύμφωνα με το Play Protect.
Για να σκανάρεις τις εφαρμογές του Android σου ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:
- Άνοιξε το Play Store
- Πάτα στο εικονίδιο του προφίλ σου πάνω δεξιά
- Κάνε κλικ στην επιλογή «Play Protect»
- Πάτα το πλήκτρο «Scan»
Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, ιδανικά η οθόνη θα λέει «Δεν βρέθηκαν επιβλαβείς εφαρμογές».
Εγκατάσταση από άγνωστες πηγές
Από την πρώτη μέρα δημιουργίας του, το Android δίνει τη δυνατότητα να εγκαταστήσεις apps από όποια πηγή θες. Απλά κατεβάζεις το αρχείο και προχωράς σε εγκατάσταση. Πρόσφατα και η Apple εισήγαγε αυτή τη δυνατότητα στην ευρωπαϊκή αγορά. Η δυνατότητα αυτή έχει σίγουρα πολλά θετικά, αυξάνοντας τις επιλογές των χρηστών. Μπορεί όμως και να αποτελέσει πηγή κινδύνων. Αν δεν θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου “power user” και δεν είσαι σίγουρος για το πώς να αναγνωρίζεις κακόβουλες εφαρμογές τότε θα σου προτείναμε να αποφύγεις την εγκατάσταση από άγνωστες πηγές και εναλλακτικά app stores.
Δες την κατανάλωση της μπαταρίας και δεδομένων
Έστω όμως ότι έχεις πιθανώς κατεβάσει μία κακόβουλη εφαρμογή στο κινητό σου, πώς μπορείς να καταλάβεις αν είναι πραγματικά κακόβουλη; Αν το σκανάρισμα του Google Play Protect σου δείξει ότι όλα είναι «καθαρά» αλλά εσύ έχεις ακόμα αμφιβολίες, τότε θα σου προτείναμε να πας στις Ρυθμίσεις του κινητού σου. Συγκεκριμένα να τσεκάρεις την κατανάλωση μπαταρίας της συσκευής και την κατανάλωση δεδομένων του app που σε ενδιαφέρει. Αν χρησιμοποιείς ελάχιστα μία εφαρμογή αλλά αυτή σου «τρώει» τη μπαταρία στο παρασκήνιο και χρησιμοποιεί πολλά δεδομένα, τότε πιθανώς έχεις να κάνεις με κακόβουλο λογισμικό.
Οι άδειες χρήσης δεν είναι πάντα καλό μέτρο σύγκρισης
Πολλοί χρήστες αλλά και αντίστοιχοι οδηγοί online προτείνουν να τσεκάρεις τις άδειες χρήσης μίας εφαρμογής πριν την εγκαταστήσεις και αν πιστεύεις ότι ζητάει αχρείαστα πράγματα να την αποφύγεις. Apple και Google κάνουν αυτόν τον έλεγχο πολύ εύκολο σε App Store και Play Store αντίστοιχα, οπότε γιατί όχι; Εμείς πιστεύουμε πως οι άδειες χρήσης δεν είναι καλή ένδειξη για το αν μία εφαρμογή είναι κακόβουλη κι αυτό γιατί δεν γίνεται ξεκάθαρο στον χρήστη για ποιόν λόγο μία εφαρμογή ζητάει την εκάστοτε άδεια.
Τι εννοούμε με αυτό; Ας το δούμε με ένα παράδειγμα: Έστω ότι ένα app σημειώσεων ζητάει πρόσβαση στη λειτουργία κλήσεων ή στο μικρόφωνο. Κάτι τέτοιο μοιάζει περιττό οπότε ίσως έχουμε να κάνουμε με κακόβουλη εφαρμογή. Μάλλον όχι! Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι άδειες χρήσης είναι αβλαβής και έχουν συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης. Στο παραπάνω παράδειγμα, μπορεί η εφαρμογή να ενσωματώνει τη δυνατότητα αναγνώρισης τηλεφωνικών αριθμών όταν τους σημειώνεις έτσι ώστε να τους καλείς αμέσως μέσα από το app ή να επιτρέπει την καταγραφή ηχητικών σημειώσεων. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι πολύ χρήσιμα και καθόλου κακόβουλα.
Extra tip: Πριν ένα app χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά κάποια άδεια θα σου ζητήσει επιβεβαίωση. Αν σου ζητήσει άδεια χρήσης χωρίς να υπάρχει λόγος, τότε ίσως έχεις λόγο να υποπτευθείς ότι μιλάμε για κακόβουλο λογισμικό.
Antivirus σε κινητό: Είναι απαραίτητο;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι ένα απλά «ναι» ή «όχι». Περισσότερο κλίνουμε προς το «όχι» πάντως, ειδικά στην περίπτωση των iPhone, καθώς τα περισσότερα antivirus apps δεν προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερη προστασία από τα ενσωματωμένα χαρακτηριστικά του λειτουργικού και απλά καταναλώνουν πόρους συστήματος χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αν όμως αρέσκεσαι στο να κατεβάζεις apps από άγνωστες πηγές, για παράδειγμα, τότε ίσως ένα antivirus app έχει αξία για εσένα. Πιο σημαντικό εργαλείο για την προστασία των χρηστών online, και αυτό που θα προτείναμε στους περισσότερους είναι η χρήση VPN για ασφαλές σερφάρισμα.
Τώρα ξέρεις πώς να αναγνωρίσεις κακόβουλες εφαρμογές
Πιστεύουμε πως με αυτόν τον οδηγό μπορείς τώρα να αποφύγεις τις παγίδες του App Store και του Play Store και να αναγνωρίσεις με μεγαλύτερη ευκολία κακόβουλες εφαρμογές για κινητά!