Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο φορτιστή για κινητό και laptop
Πολλά smartphone σήμερα δεν διαθέτουν φορτιστή στο κουτί, παρά μόνο καλώδιο φόρτισης. Στον κόσμο των laptops δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και για τις δύο κατηγορίες όμως, δεν είναι απίθανο να χρειαστεί να αντικαταστήσεις τον φορτιστή που ήρθε με τη συσκευή (αν ήρθε) και να επιλέξεις καινούργιο. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Οι φορτιστές laptop δεν είναι συμβατοί μεταξύ τους. Η επιλογή φορτιστή κινητού, ενώ είναι ευκολότερη διαδικασία, κρύβει κι αυτή κάποια μυστικά. Πώς λοιπόν θα επιλέξεις τον κατάλληλο φορτιστή για τη συσκευή σου; Διαβάζοντας τον αναλυτικό οδηγό που ακολουθεί!
Φορτιστές laptop: Πώς θα επιλέξεις τον σωστό
Θα ξεκινήσουμε από τους φορτιστές για φορητό υπολογιστή, μιας και είναι η κατηγορία που μπορεί να σε «παιδέψει» περισσότερο. Η πιο απλή περίπτωση είναι να έχεις ακόμα στη διάθεσή σου τον παλιό φορτιστή. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε απλά κοίτα την ετικέτα του και βρες το σημείο που αναφέρει το “Part Number” του φορτιστή. Έπειτα, ψάχνοντας online με αυτόν τον όρο μπορείς πιθανότατα να βρεις ακριβώς το ίδιο μοντέλο φορτιστή laptop.
Αν δεν μπορείς να ανατρέξεις στο part number, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις άλλες πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα. Τα 3 πράγματα που πρέπει να κοιτάξεις είναι:
- Τάση (Volt / V)
- Ένταση (Ampere / A)
- Ισχύς (Watts / W)
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό από τα 3 παραπάνω είναι η τάση. Πρέπει να βρεις φορτιστή που να παρέχει ακριβώς την ίδια τάση (±1V), αλλιώς ίσως δημιουργήσεις πρόβλημα στο laptop σου. Όσο για την ένταση και την ισχύ, μπορείς να επιλέξεις φορτιστές laptop που ξεπερνούν τις αναγραφόμενες τιμές του παλιού σου φορτιστή, αλλά όχι φορτιστές που παρέχουν χαμηλότερη.
Αν ο παλιός φορτιστής έχει χαθεί, τότε πρέπει να αναζητήσεις τον κατάλληλο με βάση το σειριακό αριθμό ή το μοντέλο του laptop σου. Αυτός μπορείς να αναγράφεται στην κάτω πλευρά του μηχανήματος, αλλά μπορείς να τον αναζητήσεις και μέσα από το λειτουργικό. Μόλις εντοπίσεις τον αριθμό του μοντέλου, μπορείς να ανατρέξεις στην επίσημη σελίδα χαρακτηριστικών του κατασκευαστή, όπου πιθανώς αναφέρεται το μοντέλο του κατάλληλου φορτιστή, ή να ψάξεις απλά «[Αριθμός μοντέλου] φορτιστής/charger» και να βρεις τα στοιχεία του φορτιστή που ψάχνεις.
Η τελευταία λύση είναι να επιλέξεις “universal” φορτιστές laptop, οι οποίοι έρχονται με πολλά βύσματα για laptop διαφορετικών κατασκευαστών και σου επιτρέπουν να ρυθμίσεις τις παραμέτρους της τροφοδοσίας ρεύματος. Αν και πάλι δεν είναι σίγουρος για το τι να επιλέξεις, τότε έλα σε ένα iRepair corner στα Public και οι έμπειροι τεχνικοί μας θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον κατάλληλο φορτιστή.
Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, η φόρτιση μέσω USB–C αρχίζει και γίνεται πιο διαδεδομένη στα καινούργια laptops. Αν το laptop σου υποστηρίζει ήδη αυτή τη δυνατότητα, τότε δεν σε απασχολεί το θέμα του βύσματος και μπορείς να εστιάσεις μόνο στα χαρακτηριστικά τροφοδοσίας ρεύματος.
Η επιλογή φορτιστή κινητού είναι ευκολότερη
Οι κατασκευαστές smartphone έχουν εδώ και χρόνια δημιουργήσει μερικά κοινά πρότυπα φόρτισης. Σήμερα τα περισσότερα smartphones διαθέτουν θύρα φόρτισης USB Type–C. Αν το κινητό σου δεν έχει αυτή τη θύρα, τότε θα έχει είτε Lightning (Apple) είτε micro USB (Android). Ασχέτως του βύσματος όμως, ο φορτιστής είναι ανεξάρτητος από το καλώδιο οπότε δεν έχει τόσο σημασία το βύσμα. Απλά βεβαιώσου ότι η υποδοχή του φορτιστή ταιριάζει με αυτή του καλωδίου (USB–A ή USB–C).
Τώρα μπορεί να αναρωτιέσαι για το αν πρέπει και εδώ να ταιριάξεις την τάση (V) μεταξύ φορτιστή και smartphone. Στον κόσμο των κινητών τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Οι συντριπτική πλειοψηφία των μπαταριών για κινητά έχουν τάση 3,7-4,2V, και οι συμβατικοί φορτιστές δουλεύουν στα 5V. Αλλά υπάρχουν φορτιστές που υποστηρίζουν υψηλότερη τάση και περισσότερα Ampere. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς όμως γιατί τόσο οι σύγχρονοι φορτιστές όσο και τα smartphones «επικοινωνούν» μεταξύ τους και αυτορυθμίζουν την τάση που θα τροφοδοτηθεί στη συσκευή σου.
Το μόνο σημείο στο οποίο η επιλογή φορτιστή κινητού μπορεί να περιπλακεί είναι στην υποστήριξη γρήγορης φόρτισης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά πρότυπα ταχείας φόρτισης. Αρκετά από αυτά να είναι αποκλειστικά διαθέσιμα σε συγκεκριμένες μάρκες, ενώ το μόνο κοινό πρότυπο που υπάρχει λέγεται USB–PD (power delivery). Αν θες την πιο γρήγορη ταχύτητα φόρτισης που μπορεί να υποστηρίξει το κινητό σου τότε θα πρέπει να βρεις ποιο πρωτόκολλο γρήγορης φόρτισης (USB–PD, Quick Charge, Warp Charge, VOOC Charge κ.α.) υποστηρίζει η συσκευή σου και να επιλέξεις συμβατό φορτιστή.
Εναλλακτικά, μπορείς να ψάξεις πόσα W φόρτισης υποστηρίζει το smartphone σου και να βρεις φορτιστή που παρέχει αυτή την ισχύ ή υψηλότερη. Αν, για παράδειγμα, επιλέξεις φορτιστή κινητού στα 30W αλλά το κινητό σου υποστηρίζει φόρτιση μέχρι 18W δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το κινητό σου θα αντλήσει το μέγιστο της ενέργειας που υποστηρίζει και όχι παραπάνω.
Με λίγα λόγια
Αν έπρεπε να συνοψίσουμε το άρθρο θα σε συμβουλεύαμε τα εξής:
- Η επιλογή φορτιστή κινητού είναι εύκολη. Απλά διάλεξε ένα μοντέλο με τη σωστή θύρα για το καλώδιό σου. Κι αν θες ταχεία φόρτιση φρόντισε ο φορτιστής να υποστηρίζει το σωστό πρότυπο ταχείας φόρτισης και να δίνει όσα W υποστηρίζει η συσκευή σου.
- Στους φορτιστές laptop πρέπει να προσέξεις η τάση να είναι ίδια μεταξύ laptop και νέου φορτιστή, και να έχουν το ίδιο βύσμα. Ιδανικά, βρες το μοντέλο του φορτιστή της συσκευής σου και αναζήτησε το ίδιο.
Για όποιο άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζεις με τη συσκευή σου, οι τεχνικοί μας σε περιμένουν στα iRepair corners των Public για να σε βοηθήσουν.