Ασφαλείς messaging εφαρμογές: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Η ασφάλεια στο κινητό έχει πολλές μορφές. Η χρήση VPN ή η εγκατάσταση antivirus είναι μερικοί από τους τρόπους που πολλοί χρήστες επιλέγουν για να παραμείνουν προστατευμένοι χρησιμοποιώντας το smartphone τους. Ένας ακόμα τρόπος είναι οι ασφαλείς messaging εφαρμογές που σου επιτρέπουν να ανταλλάξεις κρυπτογραφημένα μηνύματα στο κινητό, έτσι ώστε να διατηρήσεις την ιδιωτικότητά σου online. Σήμερα οι περισσότερες εφαρμογές instant messaging προσφέρουν κρυπτογράφηση, αλλά δεν είναι όλες ίσες. Παρακάτω θα βρεις τον αναλυτικό οδηγό μας για τις καλύτερες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, πάντα με γνώμονα το πόσο προστατεύουν την ιδιωτικότητά σου.
Γιατί το Signal είναι η καλύτερη εφαρμογή
Στο #1 της λίστας μας βρίσκεται το Signal. Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι μακράν η καλύτερη από πλευράς ιδιωτικότητας και αυτό έχει να κάνει με ένα βασικό χαρακτηριστικό: Το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης του Signal είναι ανοιχτού κώδικα και ο κώδικάς ελέγχεται από security experts που επιβεβαιώνουν την ασφάλειά του. Η κρυπτογράφηση είναι ενεργοποιημένη από την πρώτη στιγμή και ό,τι περιεχόμενο ανταλλάσσεις (μηνύματα κειμένου, εικόνες, βίντεο) είναι κρυπτογραφημένο. Παράλληλα, το Signal δεν αποθηκεύει metadata (όπως στοιχεία αποστολέα και παραλήπτη) ούτε έχει διαφημίσεις, ενώ μπορείς να επιλέξεις τα μηνύματά σου να αυτοκαταστρέφονται έπειτα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η απόλυτη διαφάνεια σε συνδυασμό με την πληρότητα χαρακτηριστικών το κατατάσσουν στην πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις ασφαλείς messaging εφαρμογές.
Facebook Messenger και WhatsApp
Meta και ασφάλεια μπορούν να πάνε μαζί; Μπορούν, είναι η απάντηση, αλλά σίγουρα οι επιφυλάξεις παραμένουν. Τόσο το Facebook Mesenger όσο και το WhatsApp ανήκουν στη Meta, αλλά δεν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας. Ας δούμε ξεχωριστά τι ισχύει για το καθένα.
- WhatsApp: Το WhatsApp χρησιμοποιεί επίσης το πρωτόκολλο Signal για κρυπτογράφηση όλου του περιεχομένου σου (μηνύματα, κλήσεις, πολυμέσα), η οποία είναι ενεργοποιημένη ως προεπιλογή. Παρέχει επίσης δυνατότητα για διαγραφή μηνυμάτων μετά από ορισμένο χρόνο. Τέλος, προσφέρει τη δυνατότητα για κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας. Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή συλλέγει metadata που μπορούν να μειώσουν την ιδιωτικότητά σου.
- Facebook Messenger: To Facebook Messenger δεν χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Signal αλλά ένα δικό του, το οποίο δεν είναι ανοιχτού κώδικα. Τουλάχιστον, από τα τέλη του 2023 το FB Messenger έχει ενεργοποιήσει την προεπιλογή για end–to–end encryption για όλες τις συνομιλίες. Επιβάλλεται να επισημάνουμε επίσης ότι το Messenger συλλέγει αρκετά μεγαλύτερο όγκο metadata σε σχέση με το WhatsApp, ενώ δεν προσφέρει κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας (όχι σε όλους τους χρήστες τουλάχιστον και όχι με εύκολο τρόπο). Αν η ιδιωτικότητα είναι το σημαντικότερο κριτήριο για εσένα, δεν θα σου προτείναμε το Facebook Messenger για κρυπτογραφημένα μηνύματα από το κινητό.
Και το Viber υποστηρίζει κρυπτογράφηση
Στην Ελλάδα το Viber είναι ανάμεσα στις δημοφιλέστερες εφαρμογές επικοινωνίας. Συγκαταλέγεται όμως ανάμεσα στις ασφαλείς messaging εφαρμογές; Εν μέρει ναι. Το Viber κρυπτογραφεί τις συνομιλίες σου οπότε μόνο εσύ κι ο παραλήπτης μπορείτε να τις διαβάσετε, αλλά χρησιμοποιεί το δικό του πρωτόκολλο (κλειστού κώδικα). Ένα ακόμα θετικό χαρακτηριστικό του είναι τα εξαφανιζόμενα μηνύματα. Πάμε τώρα και στα χαρακτηριστικά που μπορεί να μην σου αρέσουν. Η πλατφόρμα διατηρεί metadata αλλά υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει για λειτουργικούς σκοπούς. Τέλος, παρότι τα backups είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό όταν θες να μεταβείς σε νέο κινητό και θες να περάσεις όλα τα δεδομένα , τα αντίγραφα ασφαλείας του Viber δεν είναι κρυπτογραφημένα και ανεβαίνουν στο Google Drive.
Ασφαλείς messaging εφαρμογές: Τι ισχύει για το Telegram;
Το Telegram ήταν μία από τις πρώτες εφαρμογές που έκανε «σημαία» της την προστασία των δεδομένων σου. Στην πραγματικότητα όμως δεν θα το συστήναμε, για διάφορους λόγους. Αρχικά, δεν στέλνει κρυπτογραφημένα μηνύματα από κινητό σε κινητό, τουλάχιστον όχι στην προεπιλεγμένη λειτουργία του. Το end–to–end encryption είναι απενεργοποιημένο και πρέπει να ενεργοποιηθεί από το χρήστη χειροκίνητα. Μάλιστα, αν θες να το ενεργοποιήσεις μπορείς να το κάνεις μόνο για ατομικές συνομιλίες και όχι για ομαδικές. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η συντριπτική πλειοψηφία των συνομιλιών είναι πιθανότατα προσβάσιμες από την υπηρεσία καθώς τα μηνύματα δεν περνούν κρυπτογραφημένα από τους servers της εταιρείας. Φυσικά, το Telegram συλλέγει και metadata των συνομιλιών. Τέλος, το πρωτόκολλο κρυπτογράφησής του είναι κλειστού κώδικά. Για όλους τους παραπάνω λόγους θα σου προτείναμε να το αποκλείσεις από τη λίστα με τις ασφαλείς messaging εφαρμογές που σε ενδιαφέρουν.
Κρυπτογραφημένα μηνύματα από το κινητό και με το iMessage
Αν έχεις iPhone τότε είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιείς και το iMessage για επικοινωνία. Η επικοινωνία που πραγματοποιείται μέσω internet (και όχι τα απλά SMS) είναι αυτόματα κρυπτογραφημένη με το πρωτόκολλο της Apple. Η εταιρεία από το Cupertino δεν χρησιμοποιεί λύση ανοιχτού κώδικά αλλά η γενικότερη στάση της σε θέματα ιδιωτικότητας αυξάνει την εμπιστοσύνη των ειδικών στη λύση αυτή. Η Apple προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για κρυπτογραφημένα backups των συνομιλιών αλλά αυτή η λειτουργία δεν είναι ενεργή από προεπιλογή. Αν χρησιμοποιείς iMessage μην ξεχάσεις να την ενεργοποιήσεις!
Ασφαλείς messaging εφαρμογές: Ποια να επιλέξω;
Η απάντηση είναι εύκολη: Signal. Το Signal προσφέρει επιβεβαιωμένα ασφαλή επικοινωνία και το πρωτόκολλο κρυπτογράφησής του θεωρείται το κορυφαίο από τους ειδικούς. Υψηλή ιδιωτικότητα εξασφαλίζουν επίσης το WhatsApp και το iMessage. Viber και Facebook Messenger υποστηρίζουν κρυπτογραφημένα μηνύματα από κινητό αλλά πέρα από αυτό προσφέρουν μέτριο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικότητάς σου. Τέλος, θα σου προτείναμε να αποφύγεις εντελώς το Telegram.