Guide: καθάρισε την οθόνη του smartphone σωστά!
Το κινητό σου τηλέφωνο είναι μια συσκευή η οποία βρίσκεται σχεδόν πάντοτε στα χέρια σου ή δίπλα σου. Είναι μια συσκευή την οποία αγγίζεις συνεχώς, χιλιάδες φορές κάθε μέρα, ενώ την ακουμπάς στο πρόσωπό σου αλλά και στην τσέπη, στην τσάντα, την ακουμπάς σε τραπέζια, καρέκλες, γραφεία, ενίοτε και… στον νιπτήρα ή σε άλλες επιφάνειες. Νομίζεις ακόμη πως είναι καθαρό; Έρευνες έχουν δείξει πως η οθόνη του κινητού είναι πιο βρώμικη από το κάθισμα της τουαλέτας! Λοιπόν, θέλει τακτικότατο καθάρισμα, για να είσαι σίγουρος γι’ αυτό που ακουμπάς στο πρόσωπό σου. Αλλά πώς είναι ο σωστός καθαρισμός, με ποια καθαριστικά, και τι δεν πρέπει να κάνεις; Συνέχισε το διάβασμα και θα σου πούμε!
Καθαρισμός οθόνης, αλλά πόσο συχνά;
Οι ειδικοί έχουν απαντήσει σε αυτό: κάθε μέρα! Η συσσώρευση μικροβίων και άλλων μικροοργανισμών πάνω στο κινητό είναι ταχύτατη και πρέπει να το καθαρίζεις μία φορά κάθε μέρα, αν θέλεις να είσαι σίγουρος. Τα μικρόβια που μαζεύονται και πολλαπλασιάζονται πάνω στο κινητό, εκμεταλλευόμενα και τα λίπη και την υγρασία από το πρόσωπο και τα δάκτυλά σου, το κάνουν ταχύτατα! Αν έχεις μέρες – ή και μήνες – να καθαρίσεις το smartphone σου, μην το αναβάλλεις άλλο.
Πώς καθαρίζω την οθόνη του κινητού;
Η προφανής λύση είναι να προμηθευτείς ειδικά πανάκια μίας χρήσης για καθαρισμό οθόνης. Αυτά είναι φθηνά και κυκλοφορούν είτε σε μεμονωμένα φακελάκια είτε σε dispenser, ενώ υπάρχουν και κιτ με μπουκαλάκι υγρού καθαριστικού και πλενόμενο πανάκι μικροϊνών. Αλλά μπορείς να βρεις και χύμα καθαριστικό: ισοπροπυλική αλκοόλη (IPA ή και ισοπροπανόλη). Μπορείς να προμηθευτείς το κατάλληλο καθαριστικό κιτ για το σπίτι, αλλά να έχεις μαζί σου, στην τσάντα ή στο συρτάρι του γραφείου και μερικά φακελάκια μίας χρήσης.
Επίσης καλό θα είναι να έχεις και ένα πανί μικροϊνών ή καθαρισμού γυαλιών για να καθαρίζεις την οθόνη χωρίς υγρά καθαριστικά, μετά από κάθε τηλεφώνημα.
Τι δεν πρέπει να χρησιμοποιώ για το καθάρισμα της οθόνης;
Περιέργως, εδώ η λίστα είναι πολύ μεγαλύτερη. Για αρχή, δεν πρέπει να χρησιμοποιείς οινόπνευμα του εμπορίου, καθαρό ή φωτιστικό. Το κοινό οινόπνευμα (αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη) είναι πολύ πιο δυνατό από την ισοπροπυλική αλκοόλη και μπορεί να αφαιρέσει, μαζί με τα λίπη και τους μικροοργανισμούς, και τις προστατευτικές επιστρώσεις της ίδιας της οθόνης! ΔΕΝ χρησιμοποιούμε, λοιπόν, κοινό οινόπνευμα. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και το ασετόν (διμεθυλκετόνη), το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο πως θα καθαρίσει την οθόνη σου μέσω… τήξης, μιας και είναι τόσο ισχυρό διαλυτικό που είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να λιώνει τα πλαστικά επιστρώματα της ίδιας της οθόνης, αν περάσει κάτω απ’ το προστατευτικό θα αρχίσει να λιώνει και τις κόλλες που κρατούν τα εξαρτήματα του κινητού, πιθανώς και το ίδιο το κέλυφος του κινητού. Επίσης δεν χρησιμοποιούμε υγρό για τζάμια, ή σκληρά πανιά ή χαρτί κουζίνας για να καθαρίσουμε την οθόνη, μιας και δημιουργούνται μικροεκδορές και μετά λερώνει πιο εύκολα. Τέλος, δεν χρησιμοποιούμε… γιατροσόφια τύπου «ξύδι» ή «αντισηπτικό». Δεν χρειάζεται καν να εξηγήσουμε το γιατί.
Καθαρίζοντας αδιάβροχα κινητά
Αν το κινητό σου είναι όντως αδιάβροχο, ίσως σου περάσει απ’ το μυαλό να το βάλεις κάτω από τη βρύση και να του ρίξεις ένα γερό… σαπούνισμα. Όχι. Απλά… όχι. Η αδιαβροχοποίηση είναι για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο για ατυχήματα, όχι για να πάρεις το κινητό και να αρχίσεις τα μακροβούτια. Καθάρισέ το όπως σου λέμε πιο πάνω, ή με ένα νωπό πανάκι μικροϊνών. Μην το βάλεις κάτω από τη βρύση, μην χρησιμοποιήσεις υγρό για τα πιάτα, μην το βάλεις στο πλυντήριο πιάτων. Κακές ιδέες.
Τώρα ξέρεις πώς να καθαρίσεις την οθόνη του smartphone σου. Κράτησε τη συσκευή σου καθαρή και φρόντισε να σου γίνει συνήθεια ο καθημερινός καθαρισμός, για να αποφύγεις συσσώρευση μικροβίων και άλλων παθογόνων. Και τώρα, δες τον οδηγό μας για το πώς θα ρυθμίσεις το νέο σου κινητό, ή πώς θα μεταφέρεις τις επαφές σου σε νέα συσκευή!