4+1 tips για να google-άρεις πιο αποτελεσματικά
Περίληψη: Θες να Google-άρεις like a pro; Ακολούθησε τις συμβουλές τους οδηγού και ανακάλυψε τρόπους για να πάρεις πιο ποιοτικά αποτελέσματα από τη νούμερο 1 μηχανή αναζήτησης.
Το Google είναι ένα εργαλείο που πιθανότατα χρησιμοποιείς πολλές φορές κάθε μέρα. Όχι τυχαία, καθώς μιλάμε ίσως για την καλύτερη μηχανή αναζήτησης. Όποια απορία κι αν σου δημιουργηθεί, μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα το Google έχει συνήθως τη σωστή απάντηση. Υπάρχουν όμως και μερικές φορές που τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά. Για να μην ψάχνεις με τις ώρες στη δεύτερη σελίδα των αποτελεσμάτων, ή ακόμα πιο μακριά, ας δούμε μερικά έξυπνα tips που θα σου εξασφαλίζουν ακόμα πιο ποιοτικά αποτελέσματα αναζήτησης στο Google.
1. Χρησιμοποίησε παύλα για να αφαιρέσεις αποτελέσματα
Ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία για να περιορίσεις τα αποτελέσματα είναι η παύλα «-». Τοποθέτησέ την πριν από λέξεις που θες να αποκλείσεις από την αναζήτησή σου και το Google θα σου δείξει μόνο αποτελέσματα που δεν την περιέχουν. Ψάχνεις για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά του iPhone 13 Pro. Μπορείς να πληκτρολογήσεις «iPhone 13 Pro -Max» έτσι ώστε να μην λάβεις αποτελέσματα για το μεγάλο μοντέλο της γκάμας.
2. Βάλε τους όρους μέσα σε εισαγωγικά
Χρησιμοποιώντας τα αγγλικά εισαγωγικά (π.χ. “αβγ”) δηλώνεις στο Google ότι θες να σου επιστρέψει αποτελέσματα που περιλαμβάνουν ακριβώς τη φράση που πληκτρολόγησες και όχι κάτι παρεμφερές. Η παρουσίαση παρεμφερών αποτελεσμάτων είναι χρήσιμη όταν δεν είσαι σίγουρος για αυτό που ψάχνεις, αλλά όταν ξέρεις 100% τον όρο της αναζήτησης που ψάχνεις, τότε τα εισαγωγικά μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα.
3. Ψάξε για συγκεκριμένους τύπους αρχείων
Είχες διαβάσει ένα paper επάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα και τώρα δεν το βρίσκεις. Μπορείς στο τέλος της αναζήτησής σου να βάλεις τη φράση «filetype:pdf». Με αυτό τον τρόπο το Google θα σου εμφανίσεις μόνο αποτελέσματα με αρχεία PDF. Μπορείς επίσης να αναζητήσεις αρχεία Word (doc), PowerPoint (ppt) και Excel (xls).
4. Αναζήτησε εντός συγκεκριμένων site
Το ενημερωτικό site που επισκέπτεσαι κάθε μέρα έχει ενσωματωμένη αναζήτηση. Όταν όμως ψάχνεις για ένα άρθρο που είχες διαβάσεις πριν καιρό δεν το βρίσκεις με τίποτα. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Βάζεις το Google να το αναζητήσει για σένα είναι η απάντηση. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις στο τέλος της αναζήτησής σου τη φράση «site:link». Αν για παράδειγμα θέλεις να ψάξεις για άρθρα σχετικά με το LEGO Super Mario σετ με πρωταγωνιστή τον Luigi στο Public Blog, πληκτρολόγησε στην αναζήτηση του Google τη φράση «LEGO Luigi site:blog.public.gr».
5. Εκμεταλλεύσου την μπάρα εργαλείων
Ακόμα κι αν ξεχάσεις όλα τα παραπάνω «κόλπα» την επόμενη φορά που θα ψάχνεις για κάτι και δεν θα το βρίσκεις με το Google, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να πάρεις πιο σχετικά αποτελέσματα. Πατώντας επάνω στο πλήκτρο «Εργαλεία» μπορείς να ορίσεις τη γλώσσα των αποτελεσμάτων ή ακόμα και την ηλικία τους. Ακόμα περισσότερα εργαλεία προσφέρονται και σε άλλες ενότητες της αναζήτησης, όπως στις Εικόνες, όπου μπορείς να ψάξεις ανά μέγεθος ή ακόμα και με βάση τα δικαιώματα χρήσης.
Την επόμενη φορά που θα ψάξεις κάτι χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα στο Google, μην ξεχάσεις τις συμβουλές αυτού του άρθρου!