Οδηγός αγοράς laptop: Πώς θα επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει

Detail Image
Νοεμβρίου 6, 2024 •

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχεις ένας φορητός υπολογιστής για φοιτητή; Αν θέλω απλά να μπαίνω στο internet πόση RAM χρειάζομαι; Μπορεί να παίξει όλα τα τελευταία παιχνίδια αυτό το gaming laptop; Όλα αυτά και πολλά αντίστοιχα ερωτήματα περνάνε από το μυαλό των περισσότερων όταν έρθει η ώρα για επιλογή laptop. Τα χαρακτηριστικά είναι πολλά και… ακαταλαβίστικα μερικές φορές, οι ανάγκες κάθε χρήστη μοναδικές, και το budget διαφορετικό. Έτσι κι εμείς είπαμε να ξεμπλέξουμε λίγο τα πράγματα. Το αποτέλεσμα είναι ο παρακάτω οδηγός αγοράς laptop, που θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις τα μοντέλα που ταιριάζουν ακριβώς στις απαιτήσεις σου!

Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζεις

Πριν ξεκινήσουμε να αναλύουμε τα σημαντικότερα specs ενός laptop σήμερα, ας δούμε συνοπτικά ποια είναι αυτά:

  • Επεξεργαστής
  • Μνήμη RAM
  • Αποθηκευτικός χώρος
  • Κάρτα γραφικών
  • Λειτουργικό σύστημα

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι τα μόνα που πρέπει να λάβεις υπόψη, αλλά σε αυτά πρέπει να πέσει το μεγαλύτερο «βάρος» κατά την επιλογή laptop.

macOS εναντίον Windows

Πρώτα πρέπει να κατασταλάξεις στην πλατφόρμα, διότι αυτό θα καθορίσει πολλές από τις μετέπειτα επιλογές σου. Τα Windows είναι το “de facto” λειτουργικό σύστημα για τους περισσότερους. Σε αυτό τρέχουν οι περισσότερες εφαρμογές αλλά και τα δημοφιλέστερα παιχνίδια. Άρα η συμβατότητα είναι μεγαλύτερη. Το macOS έρχεται μόνο σε laptops της Apple. Ξεχωρίζει για την ευκολία χρήσης και την απρόσκοπτη διασύνδεση με άλλες συσκευές Apple.

Τι παίζει με επεξεργαστές

Σήμερα υπάρχει περισσότερη ποικιλία από ποτέ! Στο τοπίο έχει μπει για τα καλά η ARM αρχιτεκτονική, η οποία δεσπόζει στα MacBook, αλλά πλέον έχει έρθει και στα Windows με την έλευση των Snapdragon X Elite. Αν επιλέξεις macOS τότε αυτόματα πας και σε επεξεργαστές της σειράς Apple M. Στα Windows κυριαρχούν η Intel και η AMD, ενώ πλέον έχουμε και την Qualcomm (με τους Snapdragon).

Οι Snapdargon επεξεργαστές ξεχωρίζουν για την εξαιρετική αυτονομία που προσφέρουν, αλλά έρχονται με μικρότερη συμβατότητα εφαρμογών ενώ θα τους βρεις μόνο σε premium laptop και άρα με υψηλό κόστος. Στον αντίποδα, οι προτάσεις της Intel και της AMD είναι διαθέσιμες σχεδόν σε κάθε budget και προσφέρουν κορυφαία συμβατότητα με όλα σχεδόν τα apps. Για απλή χρήση αρκεί και ένα μοντέλα με Intel Core i3/Ultra 3 ή Ryzen 3. Αν θες να «τρέχεις» και κάποια apps παραγωγικότητας (π.χ. ερασιτεχνική επεξεργασία φωτογραφιών) τότε χρειάζεσαι τουλάχιστον Core i5/Ultra 5 ή Ryzen 5. Οι ισχυρότερες επιλογές (Ryzen 7/9, Core i7/i9 ή Core Ultra 7/9) ταιριάζουν σε όσους χρησιμοποιούν πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, σε επαγγελματίες που θέλουν να «τρέχουν» ισχυρότερες εφαρμογές, ή σε gamers.

Πόση RAM χρειάζομαι;

Εδώ η απάντηση είναι σχετικά εύκολη. Για τελείως βασική χρήση (σερφάρισμα, αναπαραγωγή ταινιών, βασικά apps όπως Word) χωρίς να απαιτείται multitasking πήγαινε σε μοντέλο με τουλάχιστον 8GB RAM. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, μην κοιτάξεις τίποτα λιγότερο από 16GB RAM. Για ειδικές περιπτώσεις, όπως AI ή επαγγελματικά apps που καταναλώνουν πολλούς πόρους θα προτείναμε μοντέλα από 24GB και πάνω, αν χωράει στο budget σου.

Πότε η ανεξάρτητη κάρτα γραφικών είναι απαραίτητη

Για την πλειοψηφία των χρηστών, μία ανεξάρτητη κάρτα γραφικών δεν είναι απαραίτητη. Οι κάρτες γραφικών που ενσωματώνονται στους περισσότερους μοντέρνους επεξεργαστές είναι υπεραρκετές για την πλειοψηφία των αναγκών. Αν όμως ψάχνεις laptop για παιχνίδια, τότε αυτό πρέπει να έχει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών. Οι επιλογές σου είναι μεταξύ Nvidia και AMD, με την πρώτη να συναντάται σε περισσότερα μοντέλα. Η επιλογή laptop με ανεξάρτητη GPU δεν απευθύνεται μόνο σε gamers όμως. Πολλές επαγγελματικές εφαρμογές (π.χ. επεξεργασίας βίντεο, AI/machine learning, επιστημονικών προσομοιώσεων κ.α.) αξιοποιούν τη GPU για να πετύχουν ταχύτερη απόδοση.

Τα μυστικά του σκληρού δίσκου

Άλλη μία κατηγορία που η απάντηση είναι απλή: Επίλεξε laptop που εξοπλίζεται με SSD! Από πλευράς χωρητικότητας, θα προτείναμε 256GB μόνο αν μιλάμε για πολύ απλή χρήση. Από εκεί και πέρα, μεταξύ των SSDs υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις ταχύτητας. Η πιο αργή κατηγορία είναι οι SATA, ενώ μεγαλύτερες ταχύτητες προσφέρουν οι NVMe SSDs. Απόφυγε μοντέλα με HDD, παρά μόνο αν χρησιμοποιείται ως δευτερεύων δίσκος.

Δευτερεύοντα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν μεγάλη αξία

Αφού αναλύσαμε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά, πάμε τώρα να δούμε και μερικές ακόμα λεπτομερείς, που μόνο λεπτομέρειες δεν είναι.

Το ιδανικό βάρος/μέγεθος

Η επιλογή laptop βολεύει τους περισσότερους λόγω της φορητότητας που προσφέρει. Δεν γίνεται να αγνοήσουμε τον παράγοντα των διαστάσεων λοιπόν. Αν θες να μεταφέρεις συχνά το laptop (π.χ. είσαι φοιτητής), τότε επίλεξε ένα μοντέλο με βάρος χαμηλότερου από 1,5 kg. Μπορείς να βρεις μοντέλα ακόμα και με οθόνη 16″ με τόσο χαμηλό βάρος πλέον!

Οθόνη: μην κοιτάς μόνο τις διαστάσεις

Αν το laptop σου προορίζεται για πολύωρη εργασία με αρκετό multitasking τότε πήγαινε σε μοντέλο με μεγάλη οθόνη. Πέρα από τη διαγώνιο, όμως, πρέπει να τσεκάρεις και άλλες παραμέτρους. Η ανάλυση του πάνελ είναι πολύ σημαντική αν θες εξαιρετική λεπτομέρεια. Παράλληλα η τεχνολογία του πάνελ παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα απεικόνισης. Με ένα 4K OLED πάνελ, για παράδειγμα, θα απολαύσεις εξαιρετικά εντυπωσιακή εικόνα.

Αυτονομία

Η χωρητικότητα των μπαταριών laptop μετριέται σε Wh. Όσο πιο υψηλό αυτό το νούμερο, τόσο πιο μεγάλη μπορεί να είναι η αυτονομία. Το «μπορεί» είναι η λέξη-κλειδί όμως καθώς ένα μοντέλο με μπαταρία 56Wh μπορεί να έχει μεγαλύτερη αυτονομία από ένα άλλο που έχει μπαταρία 70Wh. Η αξιολόγηση της αυτονομίας δεν μπορεί να βασιστεί σε έναν μόνο αριθμό, γιατί η κατανάλωση ενέργειας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Για να γνωρίζεις με μεγαλύτερη ακρίβεια πόση αυτονομία προσφέρουν τα μοντέλα που σε ενδιαφέρουν, θα σου προτείναμε να ανατρέξεις σε αναλυτικά reviews και να συγκρίνεις τις ώρες αυτονομίας. Μην επιλέξεις απλά αυτό με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μπαταρίας.

Να νοιαστώ για τις λειτουργίες AI;

Εδώ δεν μπορούμε να δώσουμε εύκολη απάντηση. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ακόμα στα πρώτα της βήματα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που ίσως γίνει πολύ σημαντικό στο μέλλον και αν θες να αξιοποιήσεις από τώρα τις δυνατότητές της, τότε θα πρέπει να δώσεις έμφαση στην NPU. Η NPU (Neural Processing Unit) είναι ένας υπό-επεξεργαστής που αναλαμβάνει να «τρέξει» τις λειτουργίες AI και η ισχύς της μετριέται σε TOPS. Η Microsoft έχει δημιουργήσει την κατηγορία των Copilot+ PCs, τα οποία απαιτούν NPU με απόδοση τουλάχιστον 40 TOPS για να υποστηρίξουν όλα τα ενσωματωμένα AI χαρακτηριστικά. Οπότε εκεί πρέπει να εστιάσεις αν θες χαρακτηριστικά Τεχνητής Νοημοσύνης από το επόμενο laptop σου.

Τώρα η επιλογή laptop έγινε απλή!

Με τον παραπάνω οδηγό αγοράς laptop καλύψαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να αποκτήσεις τον επόμενο φορητό υπολογιστή σου! Ελπίζουμε πως έτσι η επιλογή laptop είναι πλέον πολύ πιο εύκολη υπόθεση!